Formel 1 (F1)

Formel 1, F1, tävlingar på asfalterade banor med ensitsiga bilar med friliggande hjul och i övrigt konstruerade enligt FIA:s bestämmelser. Samtliga tävlingar i sporten ingår i världsmästerskapet i formel 1, vars officiella namn på engelska är FIA Formula One World Championship.

Sporten

Formel 1, som körs både på speciella tävlingsbanor och på banor som anordnas på avstängda gator, är den mest kända racingen med specialbyggda ensitsiga bilar utanför USA.

Formel 1 är förmodligen världens dyraste sport, kraschtester, flygfrakter och utvecklings- och tillverkningskostnader är bara några skäl som gör det oerhört dyrt att tävla i denna sport. Man har dock vidtagit återgärder för att göra sporten mindre dyr, en motor skall hålla två lopp samt två kval annars så blir man bestraffad. Tidigare hade man en speciell motor för kvalet och en motor för loppet. Båda motorerna skrotades sedan efter tävlingshelgen. Dyrt specialbränsle för kvalet har även förekommit. En årsbudget för ett stall rör sig trots detta om mellan 200 och 250 miljoner euro.


Bilarna

Formel 1-reglerna säger att tävlingsbilarna måste konstrueras av stallen själva.

Motorn, som är placerad mellan föraren och de bakre hjulen, är numera en V8 med en cylindervolym på högst 2,4 liter. Scuderia Toro Rosso (före detta Minardi) har dispens för att köra med V10-motor, utrustad med en varvtalsbegränsare. Övriga stall använder V8 motorer från och med 2006. Motorn får inte ha turbo.

Ta del av erbjudanden och nyheter
kring Formel 1 biljetter